Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «صراط نیوز»
2024-05-06@17:27:10 GMT

سردترین مکان جهان را بشناسید

تاریخ انتشار: ۲۰ آبان ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۶۵۵۱۰۶

صراط:

سیارات منظومه شمسی توسط خورشید گرم می‌شوند. زمین حدود ۱۰۰ میلیون مایل از خورشید فاصله دارد، فاصله‌ای که دمای مناسبی را برای زندگی فراهم می‌کند. پس ممکن است فکر کنید که سردترین سیاره در منظومه شمسی نپتون خواهد بود، زیرا دورترین سیاره از گرمای خورشید است. نپتون در فاصله باورنکردنی سه میلیارد مایلی از خورشید قرار دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با این حال، سردترین سیاره نپتون نیست، بلکه اورانوس است.

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، حتی اگر اورانوس یک میلیارد مایل از نپتون به خورشید نزدیکتر باشد. اورانوس با دمای ۲۲۴ درجه سانتیگراد رکورد سردترین دمای اندازه گیری شده در منظومه شمسی را دارد.

دلیل سرد بودن اورانوس ربطی به فاصله آن از خورشید ندارد. میلیارد‌ها سال پیش، چیزی بزرگ با نیروی زیادی به اورانوس برخورد کرد و آن را به سمت خود منحرف کرد. برخورد این جسم همچنین باعث شد تا مقداری از گرمای محبوس شده در اورانوس از بین برود. گرمای درون سیارات از زمان تشکیل آن‌ها باقی می‌ماند. سیارات زمانی ساخته می‌شوند که تکه‌های کوچک‌تر سنگ با هم در هم می‌کوبند و طی میلیون‌ها سال تمام سیاره را قطعه قطعه می‌سازند. هر بار که این سنگ‌ها با هم برخورد می‌کنند، سیاره کمی گرمای بیشتری پیدا می‌کند.

همچنین ممکن است تعجب کنید که بدانید نزدیک‌ترین سیاره به خورشید یعنی عطارد در حالی که ضلعش رو به خورشید بیش از ۴۰۰ درجه سانتیگراد است، می‌تواند بسیار سرد باشد. دلیل این امر این است که عطارد برخلاف زمین هیچ جوی ندارد و همچنین فضایی مانند فضای ما ندارد که گرما را در خود حفظ و آن را به اطراف پخش می‌کند. اما این موضوع در مورد عطارد صدق نمی‌کند و قسمت جلویی و پشتی عطارد می‌توانند دمای بسیار متفاوتی داشته باشند.

برای برخی از سیارات نزدیک مانند مریخ، می‌توان کاوشگر‌هایی برای مطالعه جو مستقیماً از سطح سیاره فرستاد. اما تا به حال این کار برای سیارات دوردست مانند نپتون و اورانوس انجام نشده است و باید با اندازه‌گیری دمای آن‌ها از روی زمین فهمید که چقدر سرد هستند. این کار با مطالعه نور سیاره انجام می‌شود، که می‌تواند انواع اتم‌ها و مولکول‌های تشکیل دهنده جو سیاره را به ما بگوید. این اطلاعات به ما امکان می‌دهد دقیقاً بدانیم دمای سیاره چقدر است.

در حالی که این سیارات در منظومه شمسی ما فوق‌العاده سرد هستند، اما مکان‌های سردتری هم در کیهان وجود دارد.  سردترین مکان در جهان سحابی بومرنگ است، ابری از غبار و گاز در ۳۰ میلیون میلیارد مایل دورتر از زمین که در آنجا دما به منفی ۲۷۲ درجه سانتیگراد می‌رسد. هیچ چیز در کیهان نمی‌تواند سردتر از این دما باشد، زیرا در آن دما ذرات و اتم‌های کوچکی که همه چیز از آن‌ها ساخته شده است اساساً از حرکت بازمی ایستند و زمانی که این اتفاق بیفتد، سردتر شدن غیرممکن است که به دمای صفر مطلق معروف است. این بدان معنی است که بعید است که ما هرگز جایی در جهان سردتر از سحابی بومرنگ پیدا کنیم.

منبع: صراط نیوز

کلیدواژه: سیارات منظومه شمسی نپتون صراط منظومه شمسی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.seratnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «صراط نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۶۵۵۱۰۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

در این سیاره سرعت باد مثل سرعت «گلوله» است

مشاهدات جدید تلسکوپ فضایی جیمز وب از سیاره فراخورشیدی WASP-43b نشان می‌دهد این غول گازی داغ از نظر چرخش وضعی قفل شده است، به این معنا که یک طرف آن همیشه رو به خورشید خود و طرف دیگرش همیشه خیره به فضای تاریک است. 

به گزارش فرادید، دانشمندان با استفاده از تلسکوپ فضایی جیمز وب، نقشه آب و هوای سیاره‌ای در فاصله ۲۸۰ سال نوری از زمین را ترسیم کرده‌اند؛ یک غول گازی داغ که یک طرف آن همیشه رو به خورشید و طرف دیگرش پوشیده از شب ابدی است. 

سیاره WASP-43b عمدتاً از هیدروژن و هلیوم تشکیل شده است و به دلیل نزدیکی به ستاره میزبان خود که هر ۱۹ ساعت زمینی یک بار به دور آن می‌چرخد، به طور قابل‌توجهی گرمتر از هر غول گازی در منظومه شمسی ما است. این نزدیکی شدید به این معنا است که WASP-43b همیشه رو به ستاره خود قفل شده است. 

اکنون محققان کشف کرده‌اند که این حالت به طور همیشگی یک طرف سیاره را تا دمای حدود ۱۲۶۰ درجه سانتیگراد گرم می‌کند، به اندازه‌ای گرم که آهن را ذوب می‌کند. این گرمای سوزان، سنگ را تبخیر و روانه‌ی ابرها می‌کند. 

دانشمندان همچنین دریافتند که تفاوت دمای روز و شب که نسبتاً در ۶۰۰ درجه سانتیگراد نسبتاً خنک‌تر است، بادهای شدیدی ایجاد می‌کند که سرعتشان می‌تواند به ۹۰۰۰ کیلومتر بر ساعت برسد. محققان گزارش آب و هوای فرازمینی‌شان را روز ۳۰ آوریل در مجله Nature Astronomy منتشر کردند. 

WASP-43b سال ۲۰۱۱ کشف شد و ابتدا توسط تلسکوپ‌های فضایی هابل و اسپیتزِر بررسی شد، اما اکنون وضوح برتر تلسکوپ فضایی جیمز وب، جزئیات دقیق جوّ آن را به تصویر کشیده است. 

تِیلور بِل، نویسنده اصلی می‌گوید: «با هابل، به وضوح توانستیم ببینیم در نیمکره روز، بخار آب وجود دارد. هابل و اسپیتزر هر دو نشان دادند که ممکن است در نیمکره شب، ابرهایی وجود داشته باشد. اما به اندازه‌گیری‌های دقیق‌تر جیمز وب نیاز داشتیم تا بتوانیم نقشه‌برداری دما، پوشش ابر، بادها و ترکیب دقیق‌تر جوّی را در سراسر سیاره شروع کنیم.» 

محققان برای سنجش دمای سیاره، از ابزار فروسرخ میانی جیمز وب (MIRI) برای اندازه‌گیری نور منظومه در هر ۱۰ ثانیه به مدت بیش از ۲۴ ساعت استفاده کردند. 

«ما با رصد کل مدار، توانستیم دمای طرف‌های مختلف سیاره را حین چرخش به سمت دید محاسبه کنیم. از این داده می‌توانیم نقشه تقریبی دمای سراسر سیاره را ترسیم کنیم.» 

اندازه‌گیری‌های فروسرخ جیمز وب، ترکیب شیمیایی سیاره را نیز نشان داد که شامل بخار آب می‌شود اما فاقد متان است. متان معمولاً در سیاره‌هایی از این دست از راه واکنش‌های بین هیدروژن و مونوکسیدکربن تولید می‌شود، اما بادهای شدید سیاره ممکن است این متان را به سمت روز سیاره ببرند، جایی که توسط تشعشعات شدید ستاره میزبان از بین می‌رود. 

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • چرا مشتری ۷۹ قمر دارد ولی زمین فقط یکی؟
  • سیاره مشتری ممکن است عامل وجود ماه زمین باشد
  • ماه در وضعیت اوج زمینی قرار می‌گیرد
  • در این سیاره سرعت باد مثل سرعت «گلوله» است
  • پختن، سرنوشت شوم زمین و زمینیان؟
  • گرم‌ترین و سردترین نقطه استان کرمان کدامند؟
  • گردمترین و سردترین نقطه استان کرمان کدامند؟
  • تصاویر نجومی شانزدهم اردیبهشت (۵ مه)
  • تقویم نجوم ۱۴۰۳ (بخش هفتم) + دانلود جدول رصد
  • تقویم نجوم 1403 (بخش هفتم) + دانلود جدول رصد